PÜTÜRGE KÖYLERİ ALIŞVERİŞ İÇİN İLÇE MERKEZİ NEDEN TERCİH ETMIYOR?
PÜTÜRGE KÖYLERİ ALIŞVERİŞ İÇİN İLÇE MERKEZİ NEDEN TERCİH ETMIYOR?
Pütürge Haber Ajansı olarak Pütürge İlçe Merkezi’nde esnaflar ile İlçe alışverişi’nin ve Ticareti’nin sorunlarıyla ilgili röportaj gerçekleştirdik. Röportaj sırasında sorularımızı cevaplayan Pütürge İlçe merkezinde faaliyet gösteren esnaflar, Merkez’deki alışveriş sıkıntısı ve Ticaret alanı ile ilgili sorunları dile getirdi.
Son yıllarda Pütürge İlçe merkezi’nde gerçekleşen alışveriş’teki düşüşü’n ve Ticarette’ki sorunların arttığı gözlemlendi. Konuyla ilgili Pütürge Haber Ajansı Muhabirimiz Mustafa Özaydın, İlçedeki Ticaretin Sorunları, alışverişin düşmesini’n nedenleri ve telafisi için nelerin yapılması gerektiği ile ilgili, Pütürge İlçe Merkezi’nde faaliyet gösteren Esnafla röportaj gerçekleştirdi. Röportaj sırasında İlçe Esnafları, Pütürge İlçesi’nin Ticareti ve düşüş gösteren Alışveriş’i ile ilgili sorunları cevaplayarak, alınması gereken önlemleri dile getirdiler.
PÜTÜRGELİ ESNAF, KÖYLÜ KASABI İŞLETMESİ İMTİYAZ SAHİBİ YAKUP HASAR:
“Öncelikle yetkililerimiz’in bu konu ile ilgili araştırma yapmaları ve alınması gereken önlemler için esnaflar dahil edilerek toplantılar gerçekleştirmeleri gerekiyor. Pütürge Köylüleri’nin Alışveriş için Pütürge merkezdeki esnafı neden tercih etmeyerek Malatya merkez’den Alışverişleri’ni yaptıklarını göz önünde bulundurmak gerekiyor. Mesela Ulaşım sorunu köylüler’in alışveriş için Pütürge Merkez’e gelmemelerinde büyük bir etkendir. Köylere otobüs konsa insanların Pütürge Merkez’e gelmeleri ve alışverişleri burada yapmaları sağlanabilir mesela. Örneğin Tepehan yol güzergahına hafta da bir otobüs yada minibüs gitse, mesela diyer ulaşım sıkıntısı olan köylerde de aynı şekilde olsa Ticaret ve alışveriş yönünde çok faydası olur. Köylünün ulaşım sıkıntısı giderilse Pütürge’yi tercih edeceklerinden eminim. Alışveriş’te Pütürge’nin tercih edilmemesi’nin başka bir etkeni ise fiyatlar! Bizler bir kaç esnaf olarak fıtratımızı her ne kadar az bir karla müşteriye sunmaya çalışsak da, bazı esnaflar satışlarında fiyattaki ka payını yüksek tutuyor. Mesela fiyatlar denetlenmeli ve yanısıra esnafın satış amaçlı dışardan getirdiği ürünler için yine bir araştırma sonucu ilk elden alabilmemiz, bağlantı kurmamız için gerekli çalışmalar yapılmalıdır. Başka bir etken ise, Resmi kurumların binalarının çarşı dışında olmasıdır benim fikrimce! Daha önce düşünmediler mi, yoksa yer mi bulunamadı bilemeyiz, yer bulunmadığından da olsa sonuçta bu durumun, Esnafın Ticaretini etkilediği gerçeğini değiştirmez. Eskiden, Resmi kurumlar çarşı Merkezdeyken, Köylü Resmi kurumlara geldiğinde, örneğin Resmi kurumlarda işi biten vatandaşlarımız gelmişken ya çay ocağında oturup arkadaşlarla çay içiyordu, ya başka ufak da olsa bi alışveriş yapıyordu ve bunun küçük çaplı da olsa İlçe Ticareti’ne faydası oluyordu. Şimdi ise çarşı dışındaki kurumlara gelen vatandaşlarımız, çıkar çıkmaz evine dönüyor. Yine şahsi görüşüme göre, gözlemlediğim kadarıyla, dışardan gelen memur kesimi alışverişi’ni Pütürge’de yapmıyor! Bununda nedeni araştırılmalıdır ve buda Pütürge İlçemiz’in Ticareti’ni etkileyen başka bir etkendir. Pütürge Haber Ajansı olarak, bizlere sorunlarımızı, görüşlerimizi dile getirmemiz için imkan verdiğinizden ve Pütürge’ye ait böyle bir medya ile basın kuruluşu kazandırdığınız için sizlere teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.
PÜTÜRGELİ ESNAF, AYAYDIN TİCARET İŞLETMESİ İMTİYAZ SAHİBİ VE PÜTÜRGE ZİRAAT ODASI BAŞKANI KÜRŞAT AYAYDIN:
“1991 yılından beri pütürge’de esnaflık yapmaktayım Pütürge yıllardır göç veren bir ilçe konumunda oldu, 2020 yılında yaşanan deprem ve depremden sonra pandemi, derken tekrar 100 yılın felaketi olan 6Şubat depremi, Biz Pütürge esnafını da zor durumda bıraktı.
Tabii bundan önce Bazı sıkıntılar da vardı! Mesela etkenlerden bir tanesi de Resmi kurumların ilçe merkezinden uzak olmasıdır, Hükumet Konağı, İlçe merkezinden uzaktadır mesela. İlçe Jandarma Komutanlığı, ilçe merkezinden uzaktadır aynı şekilde. Emniyet binası da aynı durumdadır. Bunlar da tabii ki esnafı zorlayan sebeplerdendir. Bunun haricinde Pütürge de iş dalları’nın da yavaş yavaş azalmasıdır örneğin Ticaretin azalmasını etkileyen. Önceden Pütürge de Kalaycı vardı mesela, Demirci, Kazancı, sobacı, Yemenici vardı. Ama artık yoklar ve ilçe esnafı sadece belirli bir noktada toplanmış vaziyettedir. Ticaret sadece belirli bir noktada yapılıyorve bu durum esnaf olarak hepimizi büyük oranda etkiliyor” diyerek Pütürge İlçesi’nde azalmış olan alışverişi’n ve sıkıntılı olan Ticaretin nedenlerini anlattı.
PÜTÜRGELİ ESNAF, ÖZAYDIN MARKET İŞLETMESİ İMTİYAZ SAHİBİ FAZLI ÖZAYDIN:
“İş alanlarının az olması en başlıca nedenlerdendir benim görüşümce Ticaretin sıkıntılı olması ve alışverişin azalmasına! Tabiki İş imkanı olmadığından büyük bir göç söz konusudur Pütürge’de. Keza İş Yurtları Kurularak, iş alanları çoğaltılırsa, göç azalır, göç azalırsa nüfus çoğalır, nüfus çoğalırsa alışveriş çoğalır ve haliyle Ticaretin Sorunları ortadan kalkarak İlçe ekonomisi üst düzeyde olur. Tabiki Pütürge İlçesi’nin Ticareti ve alışverişi ile ilgili başkada sıkıntılar vardır. Örneğin Resmi Kurumların ilçe Çarşı Merkezi’nin dışarda olması da ayrı bir etkendir. Ama öncelikle İlçemiz’in Ticareti’nin düzelmesini istiyorsak İş alanları kurmalı ve vatandaşlarımıza iş imkanı sunmalıyız” dedi.
-
PÜTÜRGELİ İŞ ADAMI ŞEVKET SEKMAN’A YENİ MALATYA SPOR KULÜP BAŞKANI ZİYARETİ
-
PÜTÜRGE DEVLET HASTANESİ’NDE YANGIN TATBİKATI GERÇEKLEŞTİRİLDİ
-
“Mahalle Sizin, Söz Sizin” Programıyla Sorunlara Yerinde Çözüm
-
PÜTÜRGE BELEDİYESİ KASIM AYI OLAĞAN MECLİS TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ
-
Evde Sağlık Hizmetleri İl Değerlendirme Komisyonu Toplantısı Gerçekleştirildi
-
MALATYA’DA YURT ÖRENCİSİ İNTİHAR ETTİ