23° Açık

PÜTÜRGE’YE HAYVAN BARINAĞI ŞART!

Dünya - 11/05/2023 12:55 pm A A

PÜTÜRGE’YE HAYVAN BARINAĞI ŞART!

Pütürge Haber Ajansı Muhabirimiz Mustafa Özaydın’nın Yaptığı araştırma sonucunda, neredeyse Pütürge İlçesi’nin her sokak başında ve yol kenarlarında bulunan sokak kedisi ve köpeklerinin çoğunun evcil hayvan olduğu ve sahiplenip, sokağa atanların eseri olduğu görüldü. Yapılan araştırmaya göre çoğunun da belli bir süre sonra öldüğü anlaşıldı.

Yapılan araştırmaya göre Pütürge İlçesi’nin hem merkez ve hemde köyleri dahil olmak üzere yüzlerce köpek ve kedinin kışın soğuk havada donarak, genelge de aç kalarak öldüğü gözlemlendi. Yol boyu onlarca köpeğin ve kedinin açlıktan veya soğuktan bitkin ve zayıf düştüğünü, kiminin de yol kenarında öldüğünü görmek mümkün! Hayvan Barınağının olmadığı Pütürge İlçesi’nde, Vatandaşların bu durumdan şikayetçi olduğu görüldü. Konu ile ilgili araştırma yapan Muhabirimiz Mustafa Özaydın, Vatandaşlar ile yaptığı konuşmalarda, Vatandaşların “İlçemiz’in Hayvan Barınağı neden yok, bu hayvanlar neden telef oluyor” soruları ile karşılaştığını dile getirdi.

Peki, sokakta başıboş ve çaresiz olan hayvanlar için neler yapmak gerekiyor? 

Öncelikle sokakta başıboş ve ölüme terk edilen hayvanlar için Barınak yapmalıyız ve sokak hayvanlarını sahiplenmeliyiz. Sokaklarda başıboş gezen kedi ve köpekler ekipler tarafından toplanılarak barınağa götürülmeli, orada kendilerine sıcak ortam sağlanmalı ve karınları doyurulmalıdır.

Araştırma sonrasında konu ile ilgili Pütürge İlçe Kaymakamı Özgü Özen ile yaptığımız röportaj’da Kaymakam Özen, “Yüce dinimiz İslâm, insanların olduğu gibi hayvanların da hakları olduğunu, hayvanlara şefkat ve merhametle muamele edilmesi gerektiğini bizlere tavsiye etmiştir. Peygamber Efendimiz (SAV), ‘’ Siz yerdekilere merhamet edin ki göktekiler de size merhamet etsin.’’ buyurmuştur. Yine Hadis-i Şeriflerinde Efendimiz (SAV) ‘’ Şu dilsiz hayvanlar hakkında Allah’tan korkun! ‘’ buyurmaktadır. En küçüğünden en büyüğüne kadar her hayvan Cenab-ı Allah’ın bir eseri olarak değerlidir ve insana emanet edilmiştir. İnsan, hayvanlara karşı insaflı, şefkatli ve merhametli olmakla mükelleftir. Kuyuya inip ayakkabısına su doldurarak bir köpeğin susuzluğunu gideren kimsenin Allah’ın rızasını kazanarak günahlarının bağışlandığı, sebepsiz yere bir kediyi hapsedip onu aç ve susuz bırakan kimsenin ise Allah’ın azabına uğradığı rivayet edilmiştir. Yöremizde pek çok köpek ve kedi bizlerle birlikte bu coğrafyayı paylaşmaktadır. Özellikle soğuk kış vakitlerinde yiyecek bulma sıkıntısı yaşayan, sıcak yaz aylarında susuzluktan biçare kalan hayvanlarımız için elimizi vicdanımıza koyarak ihtiyaçlarını gidermenin her şeyden önce bir insanlık vazifesi olduğunu unutmamalıyız. Hayvanlara asla zulmetmemeli, onları haksız yere öldürmemeliyiz. Buyruldu ki ‘’ Hayvanlar Allah’ın sessiz kullarıdır, onlar bugün susuyorlar ama hesap günü konuşacaklar!’’ İnsan olarak bizler, yaşam hakkının sadece bize ait olduğu yanılgısına düşmemeliyiz, bize emanet edilen hayvanlara karşı sorumluluğumuz olduğu bilinciyle hareket ederek onları gözetmeliyiz. Unutulmamalıdır ki yapılan her iyilik bir sadakadır. İlçemizde evvelden beri bir hayvan barınağına ihtiyacımız olduğu aşikardır. İlçemizin vilayete uzak oluşu, imkânların kısıtlı olması, tecrübeli personelin eksikliği, daha önce bu noktada belirlenen hedeflerin yarıda kalması, hayvanlara yeme, içme ve barınma noktasında yeterli düzeyde ilgi ve alakanın bu zamana kadar gösterilmemiş olması, ilçemizi barınak idealinden mahrum bırakmıştır. Hem Pütürge’yi hem Doğanyol’u kapsayacak şekilde bir hayvan barınağı inşa etmek, devletimizin sağladığı hibe imkânlarıyla hiç zor değildir. Aynı zamanda ilçemize bir hayvan barınağı sağlamak, hayvanlarımızda görülen uyuz, kuduz gibi hastalıkların önüne geçme noktasında önemli bir tedavi merkezi görevi de görecektir. İlgili kurumların her ne kadar ilçe nüfusunu baz alarak barınak inşa etme zorunluluğu bulunmasa da, kurumlarımızın gönüllü ve istekli olarak elini taşın altına koyması, Pütürge’mize, adına yakışır bir hayvan barınağı inşa etmesi, hem vatandaşlarımızın hem hayvanlarımızın sağlığını korumak hem de insanlık noktasında üzerimize düşen borcun gereğini yapma açısından büyük bir önem arz etmektedir” diye konuştu.

Dünya - 12:55 pm A A
BENZER HABERLER