23° Açık

PÜTÜRGE’Yİ DOLU VURDU

22.05.2023 Pazartesi günü Adıyaman Sincik güzergahından, Tepehan ile Nohutlu kasabaları başta olmak üzere tüm Pütürge Köylüleri’ni kaplayan siyah bir bulutun ardından sağanak yağan, birer ceviz büyüklüğünde olan dolu, Pütürge İlçesi’ni ve mahsüllerini adeta talan etti.
Dünya - 31/05/2023 10:49 am A A

PÜTÜRGE’Yİ DOLU VURDU

22.05.2023 Pazartesi günü Adıyaman Sincik güzergahından, Tepehan ile Nohutlu kasabaları başta olmak üzere tüm Pütürge Köylüleri’ni kaplayan siyah bir bulutun ardından sağanak yağan, birer ceviz büyüklüğünde olan dolu, Pütürge İlçesi’ni ve mahsüllerini adeta talan etti.

Geçtiğimiz Pazartesi günü akşam saatlerinde, Adıyaman Sincik güzergahından, Tepehan ve Nohutlu bölgeleri başta olmak üzere, kısa sürede tüm Pütürge Köylüleri’ni siyah bir bulut kapladı. Bulutun belirmesiyle beraber, saatlerce, şimdiye kadar duyulmamış büyük bir uğultu ve şimşek çıkması görüldü. Durmaksızın beliren büyük ugultunun ardından sağanak bir şekilde yağmaya başlayan dolu’nun birer ceviz büyüklüğünde olduğu, vurduğu tüm bitki ve ağaçları adeta talan ettiği görüntülendi. Uzun yıllardan beri bu büyüklükte yağdığı görülmeyen dolu, kaysı bahçelerine büyük orantıda zarar verdi. Vatandaşlar tarafından Pütürge Haber Ajansı A.Ş irtibat numaralarına gelen görüntülerde kaysı ağaçlarının dallarında,  neredeyse kaysı meyvesinin kalmadığı, neredeyse tümünün ağaçların altında olduğu görüldü. Bir gün sonrasında yapılan incelemelerde dolunun, yeri kar şeklinde kapladığı, yüksek kesimlerde ve yol kenarlarında hala bir karış kadar dolu kütleleri’nin olduğu görüldü. Ayrıca vatandaşın arazileri ve mahsülleri’nin tahrip olup zarar gördüğü tespit edildi.

Dolu Fırtınası’nın ardından, başta en büyük zararı gören mahsül’ün Kaysı olduğu görülürken, ayrıca Pütürge İlçesi’nin arazilerinde yetişmekte olan tüm meyvelerin, sebze ve diyer tarla mahsüllerinin tahrip olup zarar gördüğü tespit edildi. Öyle ki meşe ağaçları dahil tüm ağaçların yaprakları ve çoğu ağacın dalları’nın tahrip olup yere döküldüğü görüldü.

Yaşanan afet’le ilgili, Pütürge Ziraat odası Başkanı Kürşat Ayaydın ile yaptığımız röportaj’da Ayaydın, 

“22.05.2023 akşam’ı Pütürge ve Mahalleleri’nde yaşamış olduğumuz dolu afetinden kaynaklı üreticilerimizin gerek meyve bahçeleri, gerek Ekin alanları ve bağları,  veya yeni çıkan ürünleri, kısaca meyveleri’nin hepsi zarar görmüş durumdadır.

Dolu,  sadece meyve alanlarımız’ı değil, seralarımız’ı, sadır alanlarımızı, çilek bahçelerimiz’i, güneş panellerimiz’i ve tarımsal anlamda faaliyet gösterdiğimiz bütün alanlarda bizi etkilemiş durumdadır.  Bu konu ile ilgili çalışmalarımız devam etmektedir. Zarar gören Mahallelerimiz olarak, Tepehan mahallemiz’in bir kısmı, Nohutlu mahallemiz’in üran Mezrası, Taşmış mahallemiz’in bir kısmı, Pütürge Merkez’de, Ağlar Mahallesi, Hatip Mahallesi Köylü Mahallesi, Örmeli Mahallesi, Çengelli Mahallesi, Şiro Taraksu Mahallesi, Bakımlı Mahallesi, Aktarla Mahallesi, Gündeğer Mahallesi, Bölükkaya Mahallesi olmak üzere, bu Mahallelerimiz’de Dolu Afeti sonrası, büyük oranda maddi hasar oluşmuştur. Söz konusu bu durumda Muhtarlarımız ile istişare edip dilekçe hazırlayıp Kaymakamlık Makamı’na ilettik. Kaymakamımız Özgü Özen, aynı gün içinde dilekçeyi gerekli kurumlara iletti.  Pütürge Ziraat Odası Başkanlığı olarak genel başkanımız sayın Şemsi Bayraktar’ı bilgilendirdik. Kendileri Ankara’da ilğili birimlere talimat vererek doludan zarar gören çiftçilerimiz’e gerekli desteğin sağlanması için girişimlerde bulundu. Konunun takipçisi’yiz fakat bu yaşamış olduğumuz afetten dolayı, gerçekten mağdur olan çiftçilerimiz’in, zararının yerinde tespiti’nin yapılması gerekiyor bu konu ile ilgili gerekli birimleri göreve davet ediyoruz” dedi

Dünya - 10:49 am A A
BENZER HABERLER